Acum mai bine de 2 ani, pe o vreme asemenatoare cu cea de acum am pornit dinspre Bucuresti spre noi orizonturi. M-am inscris la un curs de formare monitori de schi si timp de o saptamana am acumulat tot ce s-a putut in legatura cu acest aspect. Am trecut examenul cu brio si in momentul acela am stiu ca acesta va fi drumul meu, la un moment dat. Desigur, nu am renuntat la un job stabil, acesta fiind extrem de important, insa daca pot face o ocupatie din pasiune ma pot numi „un om fericit”.

Si sunt! Fericita si norocoasa! Sunt norocoasa sa pot fi pe partie alaturi de elevii mei, alaturi pe prietenii mei monitori, alaturi de oameni faini veniti din toate colturile tarii. Fiecare cu o poveste si cu atatea de impartasit.

„Prietenia de partie” nu tine cont de distanta, ocupatie, orientare politica. Pe partie suntem toti schiori. Suntem egali din punctul meu de vedere. Un chirurg poate fi un schior la fel de iscusit ca un matematician sau un merchandiser de la supermarketul din colt.

Desigur, pregatirea si echipamentul pot face diferenta. Nu este insa o regula. Este de la sine inteles ca o persoana cu venituri peste medie isi permite echipamente mai bune, mai multe ore de schi si o pregatire de specialitate.

Insa pentru nivelul de schi de agrement pozitia pe scara sociala nu este relevanta.

Statiunea de suflet pentru mine este Predeal. Nu este doar o statiune de munte si de schi, este mult mai mult de atat. Este locul in care am devenit mai buna, locul in care am legat prietenii, am plans, am ras, m-am bucurat de reusite si am cazut in oala cu melancolie atunci cand nu am reusit ce mi-am propus. Este o statiune cu vibratii pozitive, fosta statiune de lux pe vremea in care abia daca ma nascusem. Locul are istorie, are personalitate si cine isi doreste sa le simta, desigur trebuie sa scoata ceva bani din buzunar.

Citesc pe multe forumuri ca skipassul este prea scump, ca nu merita, diferite comparatii si alte si alte rautati.

Poate ca este adevarat si ca da, chiar si cosul de cumparaturi de la market este mai scump insa oamenii de acolo depind de turism, depind de zapada si de turisti in general.

Predelenii nu au prea multe variante de job, nu prea au unde sa se angajeze si sa aiba un serviciu stabil tot anul. De aceea isi dau toata silinta ca oricine le calca pragul sa fie bine primiti si sa se simta nemaipomenit astfel incat sa revina si sa fie generosi.

Poate parea absurd sau… scump. Insa nu ar fi rau sa ne gandim ca din agoniseala din lunile de iarna acesti oameni trebuie sa se descurce cateva luni bune. Si ei au datorii si greutati. Desi privesc in fiecare dimineata pe geam muntele si peisajul iti taie respiratia, facturile nu se platesc singure.

Predealul este orasul situat la cea mai mare altitudine din Romania – 1.030 – 1.110 metri.

Locul este recomandat tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slabite, pentru recuperarea ulterioara suprasolicitarilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburarilor endocrine și al problemelor de crestere ale copiilor. Asta pentru ca aerul este curat, fara praf sau alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, atmosfera ionizata si presiunea relativ scazuta a aerului.

In Predeal sunt 5 partii:

PartieLungimeDiferenta de nivelNocturnaTip partieAcces
Clabucet2100 m390 mnuRosieTelescaun
Clabucet sosire800 m160 mdaAlbastraTeleski
Clabucet varianta790 m160 mnuAlbastraTeleski
Cososul2250 m394 mnuRosieTelescaun
Subteleferic1200 m350 mnuNeagraTelescaun

Acestor partii li se adauga Clabucet Scoala unde este banda pentru incepatori:

PartieLungimeDiferenta de nivelNocturnaTip partieAcces
Clabucet scoala200 m30 mdaalbastraBanda

Sursa imagine: https://www.ski-in-romania.com

Si vara Predealul este la fel de primitor si ofera cateva trasee turistice de trekking:

  • Predeal, Cioplea (1152 m) [D1] – Cabana Susai (1380 m). 1-1,5 h; usor, accesibil tot timpul anului; .

  • Predeal, Cioplea (1152 m) [D1] – Cabana Susai (1380 m) – Cabana Trifoiul (1158 m). 2,5-3 h; usor, accesibil tot timpul anului. De la Cabana Trifoiul se poate ajunge la Azuga urmand drumul forestier pe Valea Azugii;  pana la Cabana Susai, apoi .

  • Predeal, Cioplea (1152 m) [D1] – Cabana Susai (1380 m) – Cabana Vanatoare Retevoiu (1563 m) – Cabana Rentea (1243 m) – Valea Garcinului – Valea Musatului – Cabana Sava Bunloc (1030 m) – Statie inferioara telescaun Bunloc – Brasov (Camping Darste, 656 m). 6-7 h; mediu, accesibil tot timpul anului. Acest traseu leaga masivele Baiului si Piatra Mare. Atentie! Cabana Rentea nu se afla in circuit turistic;  pana la Cabana Susai, apoi .

  • Predeal, Baza partie Clabucet (1050 m) [C2] – Fosta cabana Clabucet Plecare (1460 m) – Cabana Susai (1380 m). 3-3,5 h; usor, accesibil tot timpul anului;  pana la Fosta cabana Clabucet Plecare, apoi 

Sursa: https://www.predeal.ro

Haideti la munte, relaxati-va mintea si sufletul, faceti miscare si bucurati-va unii de altii. Aerul curat face minuni. Face curat in minti obosite si suflete apasate de griji , face curat in viata grabita pe care cu totii o avem. Peisajul ne indeamna la un moment de calm, de stat degeaba, pur si simplu si privit in zare. Respiram in tihna, clipim si ne amintim de micile placeri ale vietii.