Dupa cum bine stim, in toata lumea sunt alese repere care se celebreaza intr-o anumita zi a anului. Unele se celebreaza la nivel national, altele la nivel mondial.

In ceea ce priveste zilele de mediu, ele se succed dupa cum urmeaza:

Ziua Evenimentul Aniversat
02 Februarie Ziua Mondiala a Zonelor Umede, Conventia Ramsar
15 Martie – 15 Aprilie Luna Padurii
22 Martie Ziua Mondiala a Apei
23 Martie Ziua Mondiala a Meteorologiei
01 Aprilie Ziua Pasarilor
17 Aprilie Ziua Mondiala a Sanatatii
22 Aprilie Ziua Pamantului
24 Aprilie Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator
10 Mai Ziua Pasarilor si Arborilor
15 Mai Ziua Internationala de Actiune pentru Clima
22 Mai Ziua Internationala a Biodiversitatii
24 Mai Ziua Europeana a Parcurilor
05 Iunie Ziua Mediului
08 Iunie Ziua Mondiala a Oceanelor
17 Iunie Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii
21 Iunie Ziua Soarelui
11 Iulie Ziua Mondiala a Populatiei
09 August Ziua Gradinilor Zoologice
16 Septembrie Ziua Internationala a Stratului de Ozon
18 Septembrie Ziua Mondiala a Geologilor
23 Septembrie Ziua ondiala a Curateniei
26 Septembrie Ziua Mondiala a Muntilor Curati
01 Octombrie Ziua Mondiala a Habitatului
04 Octombrie Ziua Mondiala a Animalelor
08 Octombrie Ziua Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale
16 Octombrie Ziua Internationala a Alimentatiei
17 Octombrie Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei
31 Octombrie Ziua Internationala a Marii Negre
08 Noiembrie Ziua Internationala a Zonelor Urbane
10 Decembrie Ziua Drepturilor Omului

 

Iata si un scurt istoric al catorva dintre aceste zile:

 02 FEBRUARIE Ziua Mondială a Zonelor Umede
Ziua Mondială a Zonelor Umede celebrează data semnării „Convenţiei asupra zonelorumede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”, în1971, în localitatea Ramsar (Iran), situată pe coasta Marii Caspice. Convenţia Ramsar ,la care România a aderat prin Legea 5/1991, este un tratat interguvernamental carestabileşte cadrul acţiunilor naţionale şi cooperării internaţionale pentru conservarea şiutilizarea raţională a zonelor umede şi a resurselor pe care acestea le oferă. Tema anului2007 este „Zonele umede susţin pescăriile – păstraţi-le sănătoase!”, iar sloganul sub carese desfăşoară Ziua Mondială a Zonelor Umede este „Peşte pentru mâine!”. Scopulevenimentelor desfăşurate cu această ocazie în întreaga lume este de a concentra atenţia publicului larg asupra zonelor umede şi din perspectiva pescuitului.
 

22 MARTIE Ziua Mondială a Apei
Ziua Mondială a Apei a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prinrezoluţia A/RES/47/193, în 1992, la iniţiativa Programului de Mediu al Naţiunilor Unite, pentru încurajarea unei înţelegeri globale, mai eficiente şi mai responsabile, a necesităţiide utilizare, protecţie, economisire şi conservare a apei. Este un prilej de readucere înatenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şicalitative a apelor. Statele sunt invitate să dedice această zi, ţinând cont de specificul şicontextul naţional, unor activităţi concrete care să atragă atenţia publicului prin publicarea şi difuzarea de documentare, organizarea de conferinţe, mese rotunde,seminarii şi expoziţii având ca subiect conservarea şi dezvoltarea resurselor de apă.
22 MAI Ziua Internaţională a Biodiversităţii
Ziua Internaţională a Biodiversităţii a fost iniţiată în 1993 la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru promovarea aspectelor legate de biodiversitate. Până în anul 2000a fost în 29 decembrie, celebrând ziua intrării în vigoare a Convenţiei asupra DiversităţiiBiologice. În decembrie 2000 data a fost schimbată (22 mai fiind data adoptăriiConvenţiei, în 1992), în parte pentru a evita suprapunerea cu alte sărbători ce au loc lasfârşitul lunii decembrie.
05 IUNIE Ziua Mondială a Mediului
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de către Adunarea Generală a Naţuinilor Uniteîn 1972 pentru a marca deschiderea Conferinţei asupra Mediului Uman, care a avut loc laStockholm şi care a recunoscut eşecul omenirii în gestionarea biosferei şi a chemat laminimizarea decalajului dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare. De la aceastaconferinţă o numeroase de ţări au introdus problemele de mediu în agendele lor şi multeorganizaţii de mediu guvernamentale şi neguvernamentale au fost create.